Welke MacBook oplader heb ik nodig: MagSafe 1 of Magsafe 2?

Aangezien Apple sinds medio 2012 is begonnen met de uitrol van plattere MacBook Air en Pro Retina modellen, was het nodig om ook de aansluiting van de MagSafe oplader smaller te maken. De MagSafe 2 is dus simpelweg het gevolg van een aanpassing in het formaat van de MacBook, waardoor de Mac’s die na medio 2012 op de markt zijn gebracht alleen nog opgeladen kunnen worden met de platte MagSafe 2 adapter. Alle modellen die daarvoor zijn uitgebracht door Apple worden dus nog steeds opgeladen met behulp van de dikkere cilindervormige MagSafe 1 adapter.

Welke MagSafe heb ik nodig?

Oplader MacBook Air

45w MagSafe 1 hoort bij 11" / 13" Air 2008 t/m medio 2011
45w MagSafe 2 hoort bij 11" / 13" Air medio 2012 t/m heden

Oplader MacBook (Pro) 13-inch

60w MagSafe 1 hoort bij 13" (Pro) 2005 t/m medio 2012 
60w MagSafe 2 hoort bij 13" Pro Retina eind 2012 t/m begin 2015 

Oplader MacBook Pro 15-inch en 17-inch

85w MagSafe 1 hoort bij 15"/17" Pro 2005 t/m medio 2012 
85w MagSafe 2 hoort bij 15" Pro Retina medio 2012 t/m medio 2015

 

Wat is het concrete verschil tussen de MagSafe 1 en MagSafe 2 oplader?

Het enige punt waarop de MagSafe varianten van elkaar verschillen is de aansluiting, ook wel connector genoemd. Het verschil is in de bovenstaande afbeelding verduidelijkt.

Ten eerste de vorm van de connector: de MagSafe 2 (aan de rechterkant) heeft een grijszilveren kleur en is altijd plat in de vorm van een T. De MagSafe 1 (links) heeft ofwel de vorm van een vierkantig wit blokje, of lijkt op een cilinder met een L-vormige connector.

Daarbij is er een belangrijk verschil te zien in de ‘pinnetjes’ die aan de binnenkant van de connector zitten. De 5 pinnetjes van de MagSafe 2 zijn gelijk, terwijl bij de MagSafe 1 het middelste pinnetje kleiner is dan de rest.


Hoe kom ik achter het bouwjaar van mijn MacBook?

Het bouwjaar van jouw MacBook kan eenvoudig op de volgende manier teruggevonden worden: Als je linksboven op het Apple symbooltje () klikt en vervolgens naar ‘over deze Mac…’ gaat, verschijnt de volgende pop-up in beeld:

Over deze Mac

Daarnaast is er nog een tweetal simpele methoden om te bepalen welke adapter voor jou geschikt is:

MacBook Pro Retina modellen die vanaf medio 2012 door Apple op de markt gebracht zijn, beschikken niet meer over een CD/DVD-drive. De oudere MacBook Pro modellen beschikken wel nog over zo’n drive. MacBook Pro’s met een CD/DVD-drive aan de zijkant worden dus opgeladen met een MagSafe 1. Indien je MacBook geen drive aan de zijkant heeft, kies je logischerwijs voor de MagSafe 2.

Ten slotte zou je kunnen kijken naar het A-nummer (A xxxx) dat aan de onderkant van de MacBook vermeld staat of aan het A-nummer dat op de zijkant van je oude adapter staat. Voer een van deze twee A-nummers in bij de zoekbalk van Bizzix en er wordt automatisch een selectie gemaakt van de producten die voor jouw MacBook relevant zijn.