Wat jij nog niet wist over je MacBook accu...

Elke Apple MacBook maakt er gebruik van: een accu. De batterij van je Mac lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo bijzonder, maar er komt wel degelijk veel kijken bij de aankoop en het onderhoud van je accu.

Er wordt tegenwoordig een grote diversiteit aan MacBook accu’s online aangeboden met uiteenlopende prijs- en kwaliteitsniveaus. In dit artikel wordt o.a. uitgelegd waar deze verschillen vandaan komen. Om teleurstellingen te voorkomen is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de do’s en don’ts met betrekking tot een MacBook accu. Verder worden er tips gegeven voor het kiezen en onderhouden van een nieuwe MacBook accu. Zo weet je straks precies hoe je de levensduur van jouw accu kunt verlengen en wat de verschillen zijn tussen kwalitatief goede en slechte batterijen! Veel voorkomende vragen van Mac gebruikers zullen op een toegankelijke manier worden beantwoord. Concreet zal in dit artikel antwoord gegeven worden op de volgende vragen:

1. Waarom moet ik mijn MacBook accu vervangen?

2. Hoe herken ik een versleten MacBook accu?

3. Hoe bepaal ik de conditie van mijn huidige MacBook accu?

4. Wat gebeurt er als ik blijf doorwerken met een versleten MacBook accu?

5. Third party batterijen: wat zijn de verschillen?

6. Hoe herken ik een MacBook accu van mindere kwaliteit?

7. Kan ik echt zelf mijn MacBook accu vervangen?

8. Hoe kom ik erachter welk MacBook model ik precies heb?

9. Wat kan ik zelf doen om de levensduur van mijn MacBook accu te verlengen?

 

MacBook accu repareren Losschroeven van een A1405 MacBook Air 13" accu (iFixit)

 

"Waarom moet ik nu al mijn MacBook accu vervangen?"

Alle batterijen verslijten door veelvuldig op- en afladen en ze hebben dus niet het eeuwige leven. Bij een Apple MacBook voelt het vaak als een hele teleurstelling als de batterij niet meer optimaal werkt. Over het algemeen zijn Mac gebruikers na 5 jaar nog steeds content met de prestaties van het apparaat, ondanks dat de MacBook tijdens deze periode behoorlijk verouderd is. Meestal begint richting het eind van deze fase slijtage van de batterij wel goed merkbaar te worden. Vaak is 4 tot 6 jaar dan ook de gemiddelde leeftijd waarop een batterij aan vervanging toe is. Uiteraard is dit volledig afhankelijk van het verbruik: sommige Mac gebruikers ondervinden binnen 2 jaar al problemen. Het beste kan de leeftijd van een accu dan ook worden uitgedrukt in termen van 'laadcycles'. Gemiddeld kan een originele Apple batterij 1000 keer ontladen worden. Sommige klanten halen wel bijna 2000 cycles, maar dat is eerder een uitzondering op de regel. Kort gezegd hoort het vervangen van de MacBook accu bij het reguliere onderhoud van jouw MacBook.

 

"Hoe herken ik een versleten MacBook accu?"

Als je MacBook binnen een uur alweer aan de oplader gekoppeld moet worden denk je in eerste instantie al snel aan een versleten accu, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Wellicht verbruikt je MacBook gewoon relatief veel stroom (later meer hierover). Om te controleren of jouw Mac accu aan vervanging toe is, kun je deze het beste uitlezen middels het Power Management van OSX. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden, zonder dat er een specialist aan te pas hoeft te komen.

De actuele status van de batterij kan eenvoudig opgevraagd worden door rechtsboven in beeld op het batterij-icoontje te klikken. OSX laat dan zien wat de conditie is van de batterij en indien nodig worden er waarschuwingsmeldingen weergegeven.

 

Conditie van je MacBook batterij checken

 

Er is een viertal condities mogelijk:

Status 'Normaal': De batterij werkt goed en is nog niet aan vervanging toe. Dit is de default status waarop de batterij staat.

Status 'Vervang spoedig': De batterij functioneert nog redelijk, maar is in rap tempo capaciteit aan het verliezen. Dit is een goede indicator dat de accu binnen 1 jaar vervangen moet worden. Deze melding verdwijnt na een tijdje automatisch om vervolgens regelmatig weer terug te komen.

Status 'Vervang nu': De accu is nu echt versleten en dient op zeer korte termijn vervangen te worden. Als je met een versleten MacBook accu blijft doorwerken zal deze op termijn kunnen gaan opzwellen, wat schade toebrengt aan de MacBook. Dit probleem zal later nog uitgebreid besproken worden.

Status 'Onderhoud vereist': De batterij functioneert niet meer goed. De MacBook kan gewoon gebruikt worden, maar het is raadzaam om de accu even helemaal leeg te laten lopen tot onder de 10% en dan zonder tussenpauze op te laden naar de 100%. Dit wordt een fullcycle charge genoemd en wil het probleem nog weleens verhelpen. In veel gevallen is de melding wel een voorbode voor het slechter worden van de batterij en op korte termijn is vervanging nodig.

 

"Leuk die statusupdates, maar ik wil echt weten hoe goed mijn accu nog is!"

Meten is weten en de volgende methode geeft jou een meer nauwkeurige inschatting van de huidige status. Het is namelijk mogelijk om een meer geavanceerde rapportage van het Power Management op te roepen. Dit doe je als volgt:

 1. Ga linksboven naar het Apple icoontje 
 2. Klik op 'Over deze Mac' ('About this Mac')
 3. Klik daarna op 'Systeem overzicht' ('System overview')
 4. Klik daarna op het kopje 'Voeding' ('Power')

Er verschijnt dan aan de rechterkant een rapport zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding. In dit rapport staan diverse waarden waarvan wij de belangrijkste toelichten.

 

accurapport Power Management rapportage van OS X
 • Resterende lading (mAh): de hoeveelheid lading uitgedrukt in mAh (milliampère-uur) die op dit moment nog in de accu zit ('de hoeveelheid benzine in de tank').
 • Volledig opgeladen: Ja of nee. Als de accu helemaal vol is staat deze op ja.
 • Bezig met opladen: Ja of nee. Als de MagSafe oplader is aangesloten en de batterij nog niet helemaal vol is moet deze waarde Ja zijn. Dit betekent dat de accu nog is aangesloten op het laadcircuit.
 • Volledige laadcapaciteit (mAh): Deze waarde zegt veruit het meeste over de huidige status van je batterij. Het getal dat hier wordt weergegeven laat zien hoeveel vermogen de accu nog vast kan houden als deze 100% vol is. Je zou dit getal kunnen vergelijken met een nieuwe accu van Bizzix om te bepalen hoeveel capaciteit jouw accu in de loop der tijd heeft verloren. Stel dat jouw A1331 batterij nog een vermogen heeft van 4000 mAh, wat gemiddeld overeenkomt met een werktijd van 2,5 uur, dan lever je ongeveer de helft van je huidige vermogen in ten opzichte van een nieuwe batterij. Een nieuwe A1331 accu van Bizzix bevat ongeveer 6000 mAh vermogen wat dus overeenkomt met 50% meer werktijd ('de grootte van de benzinetank').
 • Aantal cycli: 1 laadcycle staat gelijk aan het volledig leeg laten lopen en vervolgens weer volledig opladen van de accu. Dat hoeft overigens niet in één keer te gebeuren. Dus 4 keer de accu laten leeglopen tot 75% en weer opladen naar 100% is 1 cycle.
 • Conditie: Hier wordt een van de eerder genoemde accu-condities weergegeven, zoals 'Normaal', 'Vervang spoedig' of 'Onderhoud vereist'.

 

"Ik blijf gewoon doorwerken met mijn versleten accu, dan maar aan de lader..."

Uiteraard is dat gewoon mogelijk zonder dat je er direct last van ondervindt, maar op korte termijn kan dit risico’s met zich meebrengen. Versleten Li-ion/Li-po batterijen hebben tijdens het ontladen de neiging om te gaan opzwellen. Je merkt in dat geval bijvoorbeeld dat de trackpad niet meer goed klikt of de MacBook niet meer geheel stabiel staat op een vlakke ondergrond. Dit komt doordat de accu aan de onderkant tegen de trackpad gaat drukken. Als je dit merkt is het zaak om vervanging van de batterij niet langer uit te stellen. Het opzwellen gaat namelijk door en uiteindelijk zal de trackpad zelfs gaan barsten.

 

Gebarsten trackpad Gebarsten trackpad als gevolg van een opgezwollen batterij (Twitter: @dean_r)

 

"Third party MacBook batterijen, wat zijn nu de verschillen?"

In eerste instantie zal het verschil voor de meeste consumenten terug te vinden zijn in de prijs. Inderdaad zit er behoorlijk veel verschil in prijs tussen de verschillende aanbieders van compatible MacBook batterijen en de prijs staat bij veel van deze aanbieders dan ook gelijk aan de kwaliteit van het product.

Een MacBook batterij bestaat grofweg uit drie componenten: de energiecellen; de casing; en de PCB (moederbord) welke het geheel aanstuurt. De gebruikte energiecellen bepalen hoofdzakelijk de kostprijs van een accu. Deze zijn namelijk in diverse kwaliteitsniveaus beschikbaar, waarbij de cellen van mindere kwaliteit aanzienlijk goedkoper zijn dan energiecellen van goede kwaliteit. De volledige laadcapaciteit zoals eerder beschreven geeft het vermogen van de accu aan: hoe hoger deze waarde, des te langer met de MacBook gewerkt kan worden zonder dat deze opgeladen moet worden. Bij het maken van een vergelijking tussen de batterijen van verschillende aanbieders is het vermogen in mAh of Wh dus een belangrijke waarde.

 

“Maar hoe herken ik dan een accu van mindere kwaliteit?”

De accu’s die Bizzix verkoopt, van het Nederlandse merk Hesker, hebben het hoogst haalbare vermogen dat er momenteel beschikbaar is voor de Apple MacBook. Enkel de goede A-grade energiecellen, welke in Japan geproduceerd worden door Sony en Panasonic, kunnen een dergelijk hoog vermogen halen in de beperkte ruimte van de casing. Bij de aankoop van een nieuwe accu is het dus belangrijk om bij specificaties het vermogen in mAh te controleren. Een accu met minder vermogen dan het alternatief van Bizzix (of het originele product van Apple) bevat dus meestal een energiecel van lagere kwaliteit. Deze wordt doorgaans in China geproduceerd en kan minder energie opslaan binnen dezelfde oppervlakte. Zodoende beschikken de goedkopere accu’s vaak over een lager vermogen.

Daarnaast bestaat de kans dat de aansturing van de accu niet zo zuiver werkt als je gewend bent van je MacBook. De percentages van de resterende lading lopen niet netjes af en kunnen bijvoorbeeld heel lang blijven hangen op 80% en dan plotseling verspringen naar 70%. Ook de melding dat de accu bijna leeg is ontbreekt soms en zo kan je Mac onverwachts uitvallen. Dit is uiteraard bij lang niet alle compatible accu’s aan de hand, maar het komt toch nog geregeld voor.

Daarbij kwam na de update van OSX 10.9 naar 10.10 aan het licht dat een aantal third party batterijen niet meer herkend werd. De nieuw gekochte vervangingsaccu was dus waardeloos geworden.

 

 

Het grote verschil in kwaliteit is niet alleen terug te zien in de hoeveelheid werkuren per acculading. Belangrijker nog is de levensduur: hoeveel laadcycles kan een batterij doorlopen voordat deze volledig versleten is. Een besparing van 20 euro aan de voorkant kan vaak een klassiek voorbeeld worden van goedkoop is duurkoop. De cellen uit China kunnen minder vaak ontladen worden in vergelijking met cellen van Japans fabricaat. De accu’s van Hesker kunnen tot wel 1000 laadcycles doorlopen voordat ze versleten zijn, wat voor Bizzix een belangrijk argument is geweest om voor Hesker te kiezen. In een grijs verleden hebben wij ons helaas ook schuldig gemaakt aan voordelige inkoop in China en de praktijk heeft helaas uitgewezen dat veel van deze accu’s na 1 of 2 jaar al aanzienlijk slechter werden of defect gingen. Voor de eindgebruiker is het natuurlijk frustrerend dat een recent gekochte batterij al zo snel slechter gaat functioneren. Daarbij komt dat het eerder beschreven capaciteitsprobleem van de batterijen: iedere dag moet je MacBook toch wat eerder weer aan de lader door een gebrek aan vermogen.

Beide aspecten kunnen voor de eindgebruiker het beste concreet uitgedrukt worden in geld. We gaan in dit voorbeeld uit van een A1322 batterij voor de 13-inch MacBook Pro. Er zijn aanbieders die deze accu leveren met 5000 mAh vermogen voor een prijs van gemiddeld 60 euro. Bizzix levert de accu van Hesker met een vermogen van 6000 mAh voor de prijs van 80 euro. Deze batterij batterij is dus in eerste instantie 20 euro duurder en heeft 20% meer capaciteit.

De Hesker batterij kan tot wel 1000 keer geladen worden, maar in dit voorbeeld zullen wij voorzichtig uitgaan van 750 cycles. We nemen aan dat de batterij van 60 euro toch wel van redelijke kwaliteit is en zeker 500 keer geladen kan worden alvorens deze versleten is.

Met een vermogen van 5000mAh kan gemiddeld zo’n 4 uur (240min) gewerkt worden op een volle lading. De batterij van Bizzix met 20% meer capaciteit geeft een werkduur van bijna 5 uur (284min).

240min * 500cycles = 120.000 min (2000 uur) levensduur

284min * 750cycles = 213.000 min (3550 uur) levensduur

Dus met een investering van 20 euro extra kun je 77,5% langer werken met een nieuwe accu. Dit staat los van het feit dat het erg prettig is dat je na elke volledige acculading net wat langer kunt werken.

 

"Maar kan ik echt zelf mijn versleten accu vervangen?"

Je weet nu of je MacBook accu al dan niet aan vervanging toe is en waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe batterij. Als het daadwerkelijk nodig is om de batterij te vervangen, wil je natuurlijk graag weten hoe je dit op een veilige manier kunt doen. Het is uiteraard spannend om je oude vertrouwde Mac open te schroeven en de ingewanden bloot te leggen, maar dit stelt niet zo heel veel voor. Dit klusje kun je zelf klaren, zonder specialist te zijn!

Elke MacBook vanaf 2009 heeft een geschroefde bodemplaat welke met 10 schroeven vast zit. Dit zijn kleine Phillips schroeven of Pentalobe schroeven bij de nieuwere modellen MacBook Pro vanaf 2012 en de MacBook Air vanaf 2010. De accu wordt zichtbaar na het verwijderen van de bodemplaat en kan in de meeste gevallen eenvoudig losgeschroefd worden. De accu zit vast met kleine Triwing of Torx schroeven. Dit is per model verschillend, daarom levert Bizzix de juiste schroevendraaiers gratis bij de bestelling van een accu. Voor de specifieke handleiding die hoort bij jouw Mac kun je in het Helpcentrum terecht.

 

A1322 Hesker accu De A1322 Hesker accu die je bij bizzix koopt (inc. gratis schroevendraaierset)

 

Helaas is het niet bij elke Apple MacBook even eenvoudig om zelf de batterij te vervangen. De Retina MacBook Pro 13-inch en 15-inch hebben de accu niet alleen vastgeschroefd maar ook verlijmd zitten aan de topcase in de MacBook. Om deze accu’s te vervangen is iets meer geduld en beleid nodig. Nadat de Torx schroeven losgemaakt zijn en de connector is losgeklikt van het moederbord kan begonnen worden met het losmaken van de gelijmde accu. Met behulp van een platte plastic spatel of pasje kan elke cel afzonderlijk uit de casing losgemaakt worden. Vanuit veiligheidsoogpunt is het belangrijk om geen metalen voorwerp te gebruiken om de accu los te wrikken van de lijmlaag. Als alle accu-cellen losgemaakt zijn kan de accu in zijn geheel uit de MacBook worden gehaald. De nieuwe accu heeft een voorgelijmde onderkant welke na het verwijderen van de stickers direct vast geplakt kan worden in de MacBook. Ten slotte klik je de connector weer vast en kunnen alle schroeven weer terug op de juiste plek gedraaid worden. Ook het vervangen van de MacBook Retina accu kan door elke Mac gebruiker zelf gebeuren. In vergelijking met de eerdere MacBook modellen is iets meer geduld en voorzichtigheid vereist. Het is daarom verstandig om voordat je begint eerst een handleiding met instructies te bekijken.

 

"Ik weet eigenlijk niet welke MacBook ik precies heb en welke accu daarbij hoort: hoe kan daar zelf achter komen?"

Het kan lastig zijn om te bepalen welke Apple MacBook je precies hebt. Het uiterlijk van de MacBook is al jarenlang niet echt noemenswaardig veranderd: zelfs de oude Mac’s uit 2008 lijken sterk op de meer recente modellen. Door de modelspecificaties in Mac OSX op te vragen kun je eenvoudig bepalen welke MacBook je precies hebt. Dit kan als volgt gedaan worden:

 • Ga linksboven naar het Apple icoontje ()
 • Klik op “over deze Mac” of “about this Mac”
 • In de pop-up die nu verschijnt staat o.a. het exacte model en bouwjaar van je MacBook: bijv. “MacBook Pro (Retina, 15-inch, medio 2014)”

 

Over deze Mac Over deze Mac

 

Nu weet je natuurlijk nog niet precies welke accu bij jouw MacBook model hoort. Daarom hebben wij in het Helpcentrum een lijst gemaakt met de modelaanduidingen van elk MacBook type inclusief de bijbehorende accu en oplader.

 

"De nieuwe accu is geïnstalleerd: hoe kan ik mijn MacBook accu het beste op een gezonde manier gebruiken?"

Een Li-ion en Li-polymer accu kan zoals eerder uitgelegd een bepaalde hoeveelheid aan laadcycles aan voordat deze versleten is. Dit proces kan echter versneld worden als er niet goed met de accu wordt omgegaan. Wat veel mensen nog doen is de accu continu belasten: zodra de accu vol is wordt deze direct van het laadcircuit gehaald om vervolgens weer leeg te laten lopen. Dit zorgt er eigenlijk gewoon voor dat de accu onnodig snel door zijn laadcycles gaat.

 

“Ja maar een accu moet toch in beweging blijven?”

Dat klopt inderdaad helemaal, maar dat hoeft niet iedere dag in het geval van een MacBook (of andere Li-ion/Li-po) accu. Het advies is om minimaal eens in de twee weken de accu te gebruiken totdat de resterende lading onder de 20% is gezakt. Dan moet de lader aangesloten worden om vervolgens zonder tussenpauze de accu op te laden naar 100%. Dit wordt een fullcycle charge genoemd en zorgt ervoor dat de accu weer volledig gebruikt is. Hierdoor ga je minder snel door de beschikbare laadcycles heen en kun je dus aanzienlijk langer met de accu werken.

Daarnaast is het niet goed om regelmatig de accu helemaal leeg te laten lopen totdat de MacBook uitvalt. De kans bestaat namelijk dat de accu te diep ontladen wordt en daarmee elke keer een klein beetje vermogen verliest. Zodra de MacBook zelf aangeeft dat de accu bijna leeg is moet de oplader aangesloten worden of de Mac in slaapstand worden gezet.

Als laatste is het belangrijk te weten dat een accu niet leeg moet worden weggelegd. Langzaam loopt de accu dan verder leeg wat ervoor kan zorgen dat de accu dusdanig ver ontladen is dat deze niet meer functioneert. Ga je dus voor een langere tijd je MacBook niet gebruiken zorg dan dat de accu minstens 70% vol is en dat je de MacBook helemaal uitzet. In sluimerstand verliest de batterij langzaam lading en ligt de accu alsnog helemaal leeg in de kast.