De nieuwe MacBook Pro: kleinere batterij, langere werktijd?

Zoals verwacht werden de nieuwe MacBooks gisteren gepresenteerd op het door Apple aangekondigde media evenement. Afgelopen maandag berichtten wij over enkele belangrijke veranderingen ten opzichte van de bestaande MacBook (Pro) modellen. Daarin spraken we o.a. over vervanging van de traditionele functietoetsen door een 'Touch Bar' en aanpassing van de MagSafe aansluiting in een Magnetische USB-C poort om de MacBook van stroom te voorzien.

Naast de bevestiging van deze geruchten werd gisteren tijdens de perspresentatie het nodige bekend over de batterij van de nieuwe MacBook Pro 13- en 15-inch (2016). Apple spreekt over een mogelijke werktijd van ongeveer 10 uur (afhankelijk van de intensiteit van het gebruik). Voor de gemiddelde Mac gebruiker is dit natuurlijk een zeer acceptabele werktijd, zeker als je bedenkt dat de aangekondigde MacBook Pro modellen aanzienlijk dunner en lichter zijn geworden dan hun voorgangers. Hetzelfde geldt voor de battery pack: ook deze is 'meegekrompen' met de casing. Dit is opvallend, aangezien de batterijprestaties minstens gelijk zijn gebleven.

Kunnen we hieruit concluderen dat de kwaliteit van de nieuwe MacBook accu's beter geworden is? Nee, niet direct. Het is zelfs zo dat de mogelijke capaciteit van de meest krachtige Apple batterijen tegenwoordig beperkt wordt door wetgeving. Het is sinds enige tijd namelijk officieel niet meer toegestaan om een batterij krachtiger dan 100 Wh mee te nemen in een vliegtuig. Gezien het feit dat enkele 15-inch MacBook modellen op dit moment al over een capaciteit van 99,5 Wh beschikken, is er weinig ruimte voor uitbreiding.

Hoe zorgt Apple ervoor dat een kleinere MacBook accu meer 'battery life' biedt, zonder de maximale capaciteit te vergroten? Het antwoord zit in de nieuwe grafische Intel chip. De combinatie van een meer efficiënte processor en enkele aanpassingen in de verlichting van het beeldscherm, maakt dat de nieuwe MacBooks een stuk zuiniger werken en daardoor minder stroom verbruiken. Dit stelt Apple in staat om de komende jaren nog dunnere en lichtere MacBooks te blijven ontwikkelen.