Zo check je of jouw MacBook batterij nog gezond is!

Merk je dat jouw MacBook accu qua werktijd minder presteert dan in het begin? In een paar stappen kun je gemakkelijk inzicht krijgen in de huidige conditie van je MacBook batterij. Na enkele jaren gebruik is het volstrekt normaal dat je minder lang kunt werken op jouw MacBook, aangezien er slijtage plaatsvindt. Bij elke laadbeurt verliest de lithium batterij een klein beetje capaciteit.

Volgens Apple kan de batterij van MacBook modellen vanaf 2010 ongeveer 1000 laadcycli doorlopen voordat er merkbaar capaciteitsverlies optreedt. Daarna wordt aangeraden om de batterij te vervangen. Bij sommige gebruikers is er dan nog wel sprake van een werkbare situatie, maar je zult merken dat de werktijd per acculading steeds korter wordt. Uiteindelijk is de batterij volledig opgebruikt met als gevolg dat deze kan gaan opzwellen.

Wat is precies een laadcyclus?

Een laadcyclus vindt plaats als de voeding van de accu helemaal wordt opgebruikt. Een voorbeeld: je gebruikt een kwart van jouw MacBook batterij en daarna laad je deze op tot 100%, de dag erna gebruik je 75% van jouw MacBook batterij en dan laad je deze weer op tot 100%. Dit is dan pas één laadcyclus, want in totaal is er 100% van de voeding opgebruikt.

Controleren wat de status van jouw batterij is

Je kunt zelf gemakkelijk de status controleren en ook kun je zien hoeveel laadcycli jouw MacBook accu doorlopen heeft. Dit doe je door middel van de volgende stappen:

Klik op het Apple-icoontje () > klik op ‘Over deze Mac’ > selecteer de optie ‘Systeemoverzicht…’ > selecteer onder het kopje ‘Hardware’ de optie ‘Voeding’.

Om het aantal doorlopen laadcycli te achterhalen kijk je onder het kopje ‘Statusinformatie’. Ook kun je hier de conditie van je batterij bekijken. Er zijn vier verschillende batterijcondities te onderscheiden:

  1. ‘Normaal’: de batterij functioneert normaal
  2. ‘Vervang spoedig’: de batterij heeft minder capaciteit dan wanneer deze nieuw was. Deze zal binnen afzienbare tijd vervangen moeten worden.
  3. ‘Vervang nu’: de batterij heeft een aanzienlijk deel van de capaciteit verloren en het is aanbevolen om deze zo snel mogelijk te vervangen.
  4. ‘Onderhoud vereist’: de batterij functioneert niet normaal en het is aanbevolen om deze te vervangen.

Bij conditie ‘normaal’ is het handig om de ‘Volledige laadcapaciteit’ (full-charge capacity) onder het kopje ‘Ladingsinformatie’ te controleren. Het kan zijn dat er een deel van de capaciteit verloren is gegaan door veelvuldig gebruik en dat de accu dus niet meer optimaal presteert.

Geeft jouw MacBook batterij een andere conditie dan ‘Normaal’ of merk je dat de capaciteit merkbaar afgenomen is? De MacBook accu van Bizzix is dan een goed alternatief. Deze accu is gevuld met premium energiecellen die zorgen voor een langere levensduur en minder capaciteitsverlies. Voor 23:00 uur besteld? Morgen in huis!